Viski

viski-whiskeyViski je narejen iz ječmena in drugih vrst žit. Izhaja iz Irske in Škotske. Na Škotskem viski imenujejo whisky, Na Irskem je whiskey. Beseda izhaja iz galske besede uisce ali uisge in pomeni voda. Nekateri menijo, da so destilacijo izvajali že v Mezopotamiji, vendar ni dokazano. Vsekakor pa so jo izvajali Grki v Aleksandriji v 1. stoletju našega štetja, vendar to niso bile destilacije alkohola. O tehniko so kasneje prevzeli Arabci in ost tam je v srednjem veku prišla v Evropo.

Najstarejši zapisi o destilaciji so v Italiji iz 13. stoletja, kjer so alkohol destilirali iz vina. Umetnost destilacije se je razširila na Irsko in Škotsko, ker so »aquo vitae«,kot so rekli takrat viskiju, delali najprej v medicinske namene. Ko je kralj Henrik VIII. Razpustil samostane se je pridelava viskija preselila iz samostanov med ljudi. Neodvisni menihi so pač morali najti način, kako zaslužiti denar. S kraljevo licenco za destilacijo irskega viskija iz leta 1608 je destilarna Old Bushmills na Severnem Irskem najstarejša licencirana destilarna viskija na svetu. Viski se takrat še ni dal starati in je bil v primerjavi z današnjim viskijem zelo surov.

Veliko izbiro viskija po ugodnih cenah si lahko ogledate v spletni trgovini RR Selection na naslovu https://www.rrselection.com/sl/izdelki/viski

Tudi viski v času renesanse je bil izredno močan in so ga pili nerazredčenega. Destilator je bil običajno izdelan iz bakra, saj le ta iz alkohola odstrani spojine iz žvepla, zaradi katerih bi bil viski neprijeten za pitje. Viski ne zori v steklenicah, temveč v sodih. Zato je starost viskija le čas med destilacijo in stekleničenjem. Zorenje v sodu namreč spremeni kemično sestavo viskija in njegov okus. Čas v steklenici viskiju ne doprinese ničesar. Prav tako po desetletju ali dveh dodatno staranje v sodu ne doprinese k okusu viskija.

Destilarne včasih starajo svoj viski v sodih, ki so jih prej uporabljali za staranje drugih žganih pijač, kot sta rum ali šeri, da bi dobili posebne okuse.

 

Leave a Comment

6 + thirteen =