Promocijska in poslovna darila

Pri obdarovanju je potrebno poznati razliko med poslovnimi, promocijskimi, protokolarnimi in osebnimi darili. Velikokrat med omenjenimi skupinami daril ni posebej velikih razlik, je pa vsekakor priporočljivo, da jih vseeno poznamo. Razlike med darili je mogoče definirati v smislu poslanstva, ki ga ima darilo, namenu obdarovanja in temu koga ga poklanjamo. Če npr. direktor podjetja pokloni poslovnemu partnerju knjigo o gradovih Slovenije, potem je to poslovno darilo. Če pa knjigo o zgodovini Ljubljane podari svojemu gostu ljubljanski župan, je to protokolarno darilo. V obeh primerih bi lahko govorili tudi o promocijskem darilu in njegovih promocijskih učinkih. Kliknite na povezavo, če vas zanimajo promocijska darila.

Tako je načeloma to v teoriji. V praksi pa se večina daril deli na promocijska in poslovna darila. Promocijska darila so običajno nižje vrednosti. Gre za ti. masovna darila kot so svinčniki, obeski, vžigalniki, majice, ipd. na katerih je običajno odtisnjen logotip podjetja, ki darilo podarja, zaradi česar imajo ta darila tudi določeno promocijsko vrednost.

Poslovna darila poklonimo našim poslovnim partnerjem. S poslovnimi darili se zahvalimo za uspešno sodelovanje ali pa izkažemo poslovnemu partnerju določeno pozornost. V kolikor darila poklonimo našim zaposlenim, jih lahko dodatno motiviramo, hkrati pa jim seveda pokažemo, da nam je mar za njih, da cenimo njihovo delo in jim pokažemo, da so pomembni in spoštovani člani ekipe ter soodgovorni za uspeh našega podjetja.

Pred nakupom poslovnega darila je pomembno načrtovanje. Poslovna darila je priporočljivo izbrati pametno, kar pomeni, da moramo razmisliti o namenu obdarovanja kot tudi o osebi, ki ji podarjamo poslovno darilo. Pomembno je, da je darilo všeč prejemniku in ne tistemu, ki podarja darilo. Prejemnik darila mora biti pri obdarovanju v središču pozornosti. Naj se samo direktor podjetja ali njegova tajnica ne odločata o darilih. Pri tem kaj bomo kupili za poslovna darila naj sodeluje ekipa zaposlenih, ki dobro pozna partnerje podjetja, ki jim poklanjamo poslovna darila.

Leave a Comment

6 + 16 =