Fitnes oprema ali vadba brez pripomočkov?

fitnes-trgovina-liveactiveTrendi na področju telesne vadbe se hitro spreminjajo in vedno se pojavljajo novi načini vadbe z novimi pristopi. Nekateri zahtevajo, da kupite specifične vrste orodij, za marsikatero vrsto sodobne vadbe pa fitnes oprema sploh ni nujna. Če se nekoliko seznanite z osnovami in pomislite na to, kakšna je bila telesna vadba še v šestdesetih in sedemdesetih letih, boste hitri ugotovili, da ne rabite skoraj nič. Za večino tako imenovanih »vojaških« vaj za vzdržljivost in moč vam namreč zadošča le osnovna športna oprema, torej kratka majica, hlače in športni copati.
Je sodobna fitnes oprema nujna vsaj za vaje, ki skrbijo za vzdržljivost in so nujne za ogrevanje oziroma vadbo srca in ožilja? Ne, tudi za to ne. Presenečeni boste, kako učinkovito se lahko ogrejete, preznojite in poskrbite za »kondicijo« zgolj s tekom na mestu in različnimi poskoki. Rahel tek na mestu, tek z visokim dvigovanjem stopal nazaj (da se z njimi skoraj dotaknete zadnjice), izmenični poskoki z noge na nogo v stran, široki poskoki s hkratnim dvigom rok v vzročenje … Vse to vas bo tako zelo utrudilo, da boste po petnajstih ali dvajsetih minutah povsem zadihani in preznojeni, pulz pa se vam bo pošteno dvignil.

Kaj pa mišična vadba? Mojstri fitnesa vedo, da se lahko draga fitnes oprema povsem zadovoljivo nadomesti s stolom ali dvema, na katerima izvajate vse vaje za moč mišic rok, ramen, prsi in trupa, pa tudi mišic nog, Kar poskusite – sedite na stol, se z rokama uprite v sedalni del in s stola dvignite zadnjico, pri tem panogi iztegnite pred sabo. Nekaj ponovitev bo dovolj, da oblikujete številne mišične skupine.

Če želite svojo vadbo nadgraditi in vam zgolj vaje z lastno težo ne zadoščajo, si nato kupite nekaj uteži – najbolje majhne ročke ali uteži v manšetah, s katerimi je povsem preprosto telovaditi.

Leave a Comment

3 + 17 =