Vzglavniki in čiščenje

vzglavnik-dormeoKdaj ste nazadnje poskrbeli, da bodo vaši vzglavniki mehki in čisti? Tako, kot je treba redno poskrbeti za čiščenje in zračenje ležišča in odeje, je nujno poskrbeti tudi za vzglavnike. V prvi vrsti je potrebno vsak teden poskrbeti za zamenjavo prevleke, saj se na blazini, s katero spite, nabere veliko umazanije. Prah, ostanki ličil in krem ter olj za obraz, ostanki negovalnih produktov za lase in barve za lase, lasje, odmrla koža in prhljaj, pa tudi pršice rade zaidejo prav v vzglavnik. Prevleko vašega vzglavnika operite pri najmanj šestdesetih stopinjah, da boste s pranjem uničili mikroorganizme, po pranju pa je priporočljivo, da jo tudi zlikate in tako poskrbite še za dodatno dezinfekcijo z visoko temperaturo.

Vzglavniki seveda tudi v svoji notranjosti skrivajo marsikaj. Najbolje je, da vzglavnike ob vsakodnevnem postiljanju postelje dobro stresete in morda tudi za nekaj časa položite na okensko polico pri odprtem oknu, da se dobro prezračijo. Veliko ljudi je vajenih, da vzglavnik tudi nekoliko stepe, da se znebi prahu in ponovno lepo razporedi polnilo, če je vzglavnik iz čvrste pene, pa ni odveč, če ga vsake toliko tudi posesamo – uporabite nastavek za sesanje oblazinjenega pohištva, pri katerem krtača ne rotira, ter sesajte preko prevleke, da ne boste uničili pene.

Ker vzglavniki zaradi samega materiala običajno ne omogočajo pranja, vam priporočamo, da svoj vzglavnik dvakrat letno zaprete v plastično vrečo in ga daste za dan ali dva v zamrzovalno skrinjo. Tako se boste učinkovito znebili pršic, še posebej pa je ta metoda učinkovita v primeru, da se v družini pojavijo uši. Če zamrzovalne skrinje nimate, bo dobro tudi, če vzglavnik za dva tedna zaprete v vrečo – če uši nimajo hrane, ravno tako pomrejo. Ker so vzglavniki v povprečju kar osem ur na dan v stiku s kožo našega obraza, je vsekakor nujno, da njihovi čistoči in vzdrževanju namenimo nekaj več pozornosti!

Leave a Comment

14 + twenty =