Buče za vse vas in nas – Bučarija

V občini Šmartno ob Paki se je pred sedmimi leti ga. Mariji Bole porodila ideja, da je treba storiti korak naprej in občino obogatiti še z eno prireditvijo in sicer bučarijo. Nismo pričakovali, da je to tista stvar, po kateri bo Šmartno ob Paki postalo prepoznavno tudi v slovenskem prostoru. V turističnem društvu so si že dlje časa po tiho želeli, da bi nekoč kaj napisali o bučah in to objavili. Nenazadnje so jih tudi drugi vzpodbujali k temu. Tako je nastal skupni projekt BUČE ZA VSE VAS IN NAS in sicer v sodelovanju turističnega društva ŠOP, Javnega zavoda Mladinski center Šmartno ob Paki in partnerjev v projektu, ter občine Šmartno ob Paki. Nesporno drži, da imajo buče v Šmartnem ob Paki svojo zgodovino, treba jih je po­novno obuditi, jim dati pravo mesto v kulina­riki in to VSE ZA VAS in NAS.

Glavne aktivnosti projekta

V marcu, oktobru, novembru, decembru 2009 :

– organizirati predstavitev projekta in obvestiti občane o delu na terenu,

– predstavitev projekta na OŠ,

– organizirati več delavnic na temo: SEJEMO-SADIMO BUČE, – delo na terenu, zbiranje gradiva za izdajo knjige,

januar – september 2010:

– Oblikovanje tekstov, fotografije, lektoriranje, tiskanje, Delo na terenu,

– Obveščanje o poteku priprav na osrednjo prireditev BUČARIJA, organizacije BUČARIJE,

– izdaja knjige,

Predvideni rezultati projekta

Projekt bo pritegnil k sodelovanju veliko gospodinj, ki že sedaj uporabljajo buče za pripravo velikega števila jedi. Popularizirali bomo te jedi še posebej med mladimi zato bomo vodili tečaje tudi za učence osmega in devetega razreda osnovne šole.

Ciljne skupine projekta

– Obiskali in pogovorili se bomo z starejšimi osebami, ki nam bodo zaupale recepte, kmetje ki se živijo od pridelave kmečkih pridelkov,

– Učenci višjih razredov OŠ,

– Kuharice in kuharji iz kmetij ki se ukvarjajo s kmečkim turizmom, gostinci, hotelirji,..

Dogodki

Povabilo

V okviru projekta BUČE ZA VSE NAS IN VAS bo nosilec projekta JZMC Šmartno ob Paki in partner v projektu turističnim društvo Šmartno ob Paki pripravil predstavitev projekta na naši šoli V PONEDELJEK 14.9.2010 ob 15. uri v ŠOLSKI KUHINJI. Na predstavitvi vam bomo predstavili uporabo jedilnih buč v prehrani, praktično pa boste lahko tudi kuharskemu mojstru pomagali pri pripravi teh jedi, katere boste tudi poskusili. Za udeležbo se prijavite pri dežurnemu učencu do petka 10.9.2010

Vodja projekta Janez Dvornik

Vabilo

Vabljeni na sestanek odbora za izvedbo projekta BUČE za vse VAS in NAS, ki bo v nedeljo 19.9.2010 ob 18 uri v prostorih Hiše mladih. Na sestanku se bomo pogovorili o poteku projekta, pregledali vsebino ter se pogovorili o oblikovanju in tisku. Ker je projekt v zaključni fazi vas prosim za udeležbo.

Janez Dvornik vodja projekta

Vabilo

Vabim te na KUHARSKI TEČAJ, ki je organiziran v okviru projekta BUČE za vse VAS in NAS. Na tečaju bo kuharski mojster Franc Kodre predstavil recepte iz novo nastale knjige, v nadaljevanju pa bo prikaz izdelave bučnih pralinej. Tečaj bo potekal v soboto 25.9.2010 ob 16. uri v Hiši mladih.

Vljudno vabljeni

Janez Dvornik vodja projekta

Vabilo

»BUČARIJA V ŠMARTNEM OB PAKI«

Ko bodo prva jutranja megla, odpadlo listje in prva jesenska sapa naznanili prihod jeseni, se bomo ljubitelji buč v Šmartnem ob Paki predstavili z letošnjim pridelkom buč in bučnimi jedmi. Letošnja Bučarija bo posvečena predstavitvi knjige BUČE ZA VSE VAS IN NAS ter tradicionalnim bučnim jedem, ki so jih nekoč pripravljale gospodinje na območju Šmartnega ob Paki. Vabimo vas, da pozabite na vsakdanje skrbi ter obveznosti in se nam pridružite, v soboto. 2. oktobra 2010, ob 14.30 uri na BUČARIJI v Martinovi vasi v Šmartnem ob Paki. Posladkali se boste lahko z najrazličnejšimi dobrotami iz buč, se osvežili z bučnimi napitki, polepšali v lepot nem studiu BUČKA, izbrali najlepšo bučo in se preizkusili v družabnih igrah.

Leave a Comment

11 + 9 =