Kaj je funkcija jermena?

klinasti jermenJermeni prenašajo vrtljaje iz gonilne jermenice na eno ali več gnanih jermenic. Zasnovani in izdelani morajo biti tako, da zanesljivo prenašajo moč, hitrost in navor. V osnovi so lahko jermeni klinasti ali zobati. Klinasti jermeni prenašajo moč s pomočjo trenja. Zobati jermeni pa prenašajo moč s sinhronim vrtenjem. Nadalje se klinasti jermeni delijo na obložene in izzobljene. Tako obloženi, kot izzobljeni klinasti jermeni obstajajo v dveh izvedbah profilov : klasični in ozkoprofilni. Klinasti jermeni se z obliko prilagajajo jermenici, s tem se ustvarjajo največje možno trenje.

Za ustrezno obliko in prileganje jermenice niso dovolj zgolj pravilno oblikovan iz zasnovani klinasti jermeni, ampak morajo biti tudi ustrezno napeti. Napetost je potrebno skladno z navodili proizvajalca preverjati ter po potrebi poskrbeti za ponovno vzpostavitev ustrezne napetosti. V nekaterih primerih so lahko klinasti jermeni tudi obrabljeni do te mere, da ne mora zagotoviti ustreznega prilagajanja. Edina učinkovita rešitev v tem primeru je zamenjava iztrošenega klinastega jermena z novim.

Zamenjavo lahko sicer predpiše in priporoči proizvajalec v določenem časovnem terminu, v določenem delovnem obdobju ali na druge načine. Kljub temu lahko se lastnik oziroma uporabnik odloči za predčasno zamenjavo klinastega jermena. K tej odločitvi ga prepričajo razne nepravilnosti pri delovanju, neustrezen navor, hitrost ali moč, sledi obrabe in drugi pokazatelji iztrošenosti klinastega jermena. Zobati jermeni vršijo prenos moči in navora preko usklajenega rotiranja zobov na jermenih in jermenicah. Za razliko od klinastega, zobati jermen ne pozna zdrsa ter posledično izgub moči in energije. Zobati jermen je za vzdrževanje nezahteven, pogosto je edino vzdrževanje zamenjava starega z novim jermenom.

Ker zobati jermen zagotavlja usklajeno rotiranje in ne pozna zdrsa je temu primerno zasnovano gibanje in delovanje elementov, ki jih žene. V primeru pretrganja zobatega jermena zato lahko nastanejo večje ali manjše poškodbe. Pri izjemnih primerih je poškodovana naprava lahko zrela zgolj za odpad. Menjavo zobatega jermena predpiše ilmaistapokerirahaanyt proizvajalec glede na starost ali količino obratovanja. Slednja je lahko izražena na različne načine, določi jo proizvajalec.

Leave a Comment

fifteen − two =