Pri gradnji hiše so pomebni strojni ometi

Ometi ali po domače frajh so razdeljeni v dve skupini: med ročne in strojne omete. Pri gradnji hiše predstavljajo strojni ometi prvi vidni lepotni opravek s katerim zakrijemo opeke in vse napeljave – kable in cevi. Ometi lahko zelo dobro skrijejo napake pri sami gradnji. Če smo postavili kakšno opeko postrani ali kaj podobnega. Strojni ometi dajejo hiši estetski videz, katerega bomo gledali celo življenje. Iz te predpostavke zato ni slabo, če izberemo čim bolj kvalitetne materiale in kvalitetne izdelke.

Poznamo štiri različne strojnih ometov: apneno cementni strojni ometi, apneno mavčni strojni ometi, toplotnoizolacijski strojni ometi in ilovnati strojni ometi. Ročni ometi se od strojnih razlikujejo v tem, da potekajo kot že ime pove ročno. Delavec – zidar pripravi točno določeno zmes malte. Ročni ometi so sestavljeni iz več faz: špric, flikce, faže, grobo zametanje in na koncu še fino zametanje. Razlike med strojnimi in ročnimi ometi v končnih izdelkih ni. Seveda pa je pri obeh zelo pomembno, kdo jih dela.

Potrebno se je pozanimati o različnih mojstrih te izdelave. V strojne omete se lahko vključi tudi postopek, ki ga imenujemo špric. Strojni ometi so narejeni hitrejše, kar jim omogoča kompresijska črpalka. Kompresijska črpalka omogoča da je material povsod v istem sestavnem razmerju, hkrati pa je pri nanosu bolj enakomerno razporejen. Večina se odloča, da bodo v kopalnicah imeli trše apnene cementne strojne omete v preostalih prostorih hiše pa le mehkejše strojne omete. Pri mehkejših sploh ni potrebno kitanje, tako da je postopek s te strani še hitrejši.

Leave a Comment

10 − three =