Sončni kolektorji

sončni kolektorjiGradite hišo? Že veste kako boste ogrevali sanitarno vodo? Predstavljajte si svoj novi dom s sončnimi kolektorji na strehi. Hiška bo videti bolj moderna pa še okolju bo prijaznejša kot ob uporabi večine drugih načinov ogrevanja vode. Posledica ogrevanja s trdimi gorivi je onesnaževanje okolja in izsekavanje gozdov. Koriščenje solarne energije za ogrevanje je veliko čistejše. Energija in surovine se porabljajo le ob izdelavi sončnih kolektorjev. Med življenjsko dobo s pomočjo sončnih žarkov segrevajo sanitarno vodo brez stranskih produktov.

Sončni kolektorji imajo ob pravilni montaži dolgo dobo delovanja. Na steho morajo biti pritrjeni pod primernim kotom. Njihova površina mora biti čimbolj izpostavljena sončnim žarkom, obenem pa mora biti konstrukcija dovolj trdna, da zdrži vse vremenske neprilike. Sneg kolektorjem ne škodi, vendar ne morejo delovati, dokler so prekriti z njim. Ker so zaradi boljšega izkoristka običajno postavljeni pod kotom ali celo navpično, sneg kar sam zdrsi z njih.

Naložba v solarne sisteme je naložba v čistejše okolje. Do leta 2020 naj bi članice EU kar četrtino energije proizvedle iz obnovljivih virov. Tako so vse pogostejše manjše solarne elektrarne. Sončne celice lahko kombiniramo s sončnimi kolektorji in tako sami doma proizvedemo vsaj del električne energije za gospodinjstvo in si brezplačno ogrejemo vodo za kopanje. Tudi ob izpadu elektrike v naselju bo vaš dom še vedno osvetljen, iz pip pa bo tekla topla voda. Z uporabo solarne energije ste lahko samozadostni. Glede na vaše potrebe se lahko odločite za kombinacije sončnih celic in ostalih sistemov za ogrevanje. Priljubljena opcija je toplotna črpalka skupaj s solarnim sistemom na strehi.

Žal sončni kolektorji niso najboljša izbira v povsod. Nujno je, da je vaš dom na sončni lokaciji. Če na hišo pada senca drevesa, ga bo potrebno odstraniti. Kadar gre za senco česa bolj permanentnega, je potrebno razmislili o uporabi katerega od ostalih obnovljivih virov.

Leave a Comment

3 × 2 =