Srebrni in zlati uhani

srebrni-uhaniZlati ali srebrni uhani namreč niso samo navaden kos nakita, temveč nosijo v svoji osnovi bogato zgodovino človeške civilizacije. Lahko bi rekli, da so zlati ali srebrni uhani simbol moči in trdoživosti. Čeprav so se materiali, ki so jih uporabljali za izdelovanje uhanov skozi leta in stoletja spreminjali, tako kot seveda tudi oblike uhanov, pa je nekaj ostalo enako pri ljudeh in sicer ljubezen do uhanov in človekova potreba po njihovem okraševanju.

Ko govorimo o nakitu pa naj si gre za navadno bižuterijo ali pa srebni in zlati nakit, je nesporno dejstvo, da so uhani eden izmed najbolj priljubljenih kosov nakita. Lahko bi rekli, da imajo uhani tako rekoč kultni status v mnogih kulturah po vsem svetu. Prebadanje ušes pri ženskah takoj po rojstvu je namreč postalo rutina in del družinskih ali verskih obredov ter tradicije širom sveta.

Marsikatera ženska si ne more predstavljati, da bi se pokazala v javnosti brez svojega najljubšega para uhanov. Uhane pa seveda ne nosijo samo ženske. Tudi marsikateri moški, predvsem če prihaja iz estradnih voda, nosi uhane. Seveda pa se uhani ne nosijo samo na ušesih ampak tudi na očesih in nosovih.

Ko se ženska zjutraj zazre v ogledalo in si previdno nadene uhana na ušesa ter se tako pripravi za nov dan, se verjetno ne vpraša od kod pravzaprav izvirajo uhani in kakšno simboliko ter pomen imajo uhani v različnih kulturah.

Zgodovina uhanov

Ste vedeli, da so uhane najprej nosili moški in šele nato ženske? Prve oblike tega, kar danes poznamo kot uhane, so arheologi našli na tleh Mezopotamije. Njihov izvor bi naj segal v obdobje 2500 let pred našim štetjem. Med prebivalci tistega časa so bili najbolj priljubljeni uhani v obliki lune, kače in sonca.

Glede na starodavne zapise je znano, da so bili uhani priljubljeni tudi med Egipčani. Najprej so jih nosili samo moški, faraoni, kasneje pa tudi ženske in drugi sloji družbe. Egipčani so nosili predvsem zlate uhane, kar je bilo seveda povezano s simboliko. Zlata barva je predstavljala sonce, njegovo toplino in moč, tudi oblika uhanov je bila največkrat okrogla, torej v obliki sonca. Egipčani so v izdelovanje uhanov vkomponirali tudi druge dragocene materiale.

Leave a Comment

eighteen − fourteen =