Prebranec

prebranacStarejši kolegi, znanci in prijatelji, skratka vsi tisti, ki so služili vojsko v JNA so vedno pravili, da so največkrat imeli za kosilo kislo zelje indian sex xvideos, pasulj in prebranec. Kakšna jed je pravzaprav prebranec? Srbi mu malo v šali in malo zares pravijo pasulj brez mesa. Glavna sestavina prebranca je fižol tetovec, ki izvira iz Makedonije.

Makedonci imajo za prebranac svoje ime, pravijo mu namreč Gravče na Tavče. Pri nas velikokrat rečemo kar Tavče Gravče. Po makedonsko to pomeni fižol v pekaču.

V prebrancu morate uporabiti bel fižol, ne rjavega ali rdečega. Poleg fižola se v narejeni jedi nahaja tudi čebula, sladka mleta paprika, česen, sol in poper. V kolikor ste ljubitelj malce pikantnejših jedi lahko v prebranec dodamo tudi kakšen sesekljan feferon. Za razliko od pasulja, ki ga kuhamo, naredimo prebranec tako, da ga spečemo v pečici. Pečemo ga vsaj kakšno uro v pečici pri 200 stopinjah in sicer tako dolgo, da se fižol na površini rahlo zapeče. Ker se v prebranec ne dodaja moke, se mora fižol ravno toliko razkuhati, da zgosti omako.

Prebranac se lahko je topel ali hladen. Prebranec se kot priloga največkrat postreže k mesu na žaru, se pravi k čevapčičem, pleskavicam in ražnjičem. Jaz običajno naredim kar konkreten pekač prebranca, sploh ob kakšnih praznikih ali praznovanjih lovecraftismissing, ko spečem v pečici še kakšne kose odojka. Prebranec ki ostane, predevam v posodice in dam zamrznit, saj se odlično prileže ob naslednji priložnosti ko na žaru obrnemo kakšno meso.

Prebranec lahko kot pripravljeno jed kupite tudi v živilskih trgovinah. Najbolj razširjeno pakiranje je sicer v pločevinkah, ki pa največkrat vsebujejo v jedi še ojačevalce okusa, ki se jim je priporočljivo izogibati. Zadnja leta se prebranec pojavlja tudi kot pripravljena jed v pvc embalaži, ki jo je potrebno samo kakšnih 15 minut pogrevati v vroči vodi.

Leave a Comment

five × one =