Kaj morate vedeti pred nakupom pohodnih čevljev?

pohodniška obutevPred nakupom pohodnih čevljev zares dobro premislite, kakšen čevelj sploh potrebujete za hojo po hribih. Ga potrebujete za izlete v sredogorje, ali pa želite z njimi opravljati tudi najbolj zahtevne gorske ture, kjer morajo čevlji kljubovati ostremu kamenju, snegu in ostalim nevarnostim, ki na nas pretijo v visokih gorah. Cene novih kvalitetnih gojzarjev niso nizke, zato se pred nakupom dobro izobrazite o ponudbi na tržišču, da boste s svojo izbiro zadovoljni in vam bo pohodni čevelj dobro služil. Preberite različne opise obutve na spletu, ali pa se pred nakupom posvetujte z izkušenejšim prijateljem. Za velik izbor obutve primerne za hribolazenje, kliknite na povezavo pohodniška obutev.

Vsak čevelj je potrebno preizkusiti. Modeli različnih proizvajalcev se precej razlikujejo po obliki kopita, velikosti številk ter teži samega čevlja. Na vas samih pa je, da začutite copat, s katerim se boste najbolje ujeli. Priporočljivo je tudi pomerjanje v popoldanskem času, saj je zjutraj stopalo nekoliko ožje in tanjše, čez dan pa se zaradi teže in zastajanja telesnih tekočin nekoliko poveča. Tako boste videli, kako se bo vaša noga v čevlju obnašala po večurni aktivnosti. S seboj imejte tudi vaše najljubše pohodne nogavice, ki jih običajno obujete za hojo v hribe. Tako se boste izognili slabi volji, ko bi v trgovini čevlje preizkušali z najtanjšimi nogavicami, potem pa bi na prvem izletu ob zavezovanju stopala v debelejših nogavicah spoznali, da vam je čevelj pretesen.

Najpomembnejši del pohodnega čevlja je dober podplat, ki nam mora nuditi stabilnost in dober oprijem, da bo noga tako trdna, še posebej v predelu gležnjev, ki so med hojo zelo izpostavljeni morebitnim poškodbam. Naredite nekaj krogov po trgovini, stopite na prste in peto da vidite, kako se noga obnaša v čevlju see.

Preden se odpravite na prvo resno turo pohodno obutev najprej preizkusite na nekoliko krajših izletih, da jih boste postopno uhodili ter pripravili za pomembnejše podvige. Spoznajte njihove prednosti in pomanjkljivosti, le tako bo v njih hoja na dolgi rok prijetna in varna.

Leave a Comment

eight + 8 =