Kolesa in športne igre

Značilnost kolesa je, da ima dve kolesi in vožnja z njim zahteva uravnoteženje s strani voznika. Kolesa kot prevozno sredstvo, segajo že v 19. stoletje. Izumili so jih leta 1817 v Nemčiji. Izraz kolo izhaja iz kasnejših let iz Francije. Skico kolesa iz leta 1500 sicer pripisujejo učencu Leonarda da Vincija, vendar jo imajo nekateri za goljufijo. Prva preverljiva trditev o kolesu, ki je bilo dejansko v praktični uporabi pripada nemškemu baronu Karlu von Draisu, javnemu uslužbencu velikega vojvode Badna. Draisov izum se je imenoval Laufmaschine.

Mediji so to kolo poimenovali Draisin. To kolo je leta 1817 Drais patentiral in je prvi dvokolesni, vodljiv stroj na človeški pogon, običajno ga imenujemo velociped. To kolo ima tudi vzdevek hobby-horse ali dandy horse in so ga najprej proizvajali v Franciji in Nemčiji. Philipp Moritz Fischer je leta 1853 izdelal prvo kolo s pedali, vendar izuma ni javno objavil. To kolo je še vedno ohranjeno in je na ogled v muzeju v Schweinfurtu.

Športne igre
Športne igre so pomemben del preživljanja prostega časa. Poznamo več vrst športnih iger: namizni tenis, pikado, tenis, nogomet, košarka, tenis na vrvici, streljanje z lokom, namizni nogomet, badminton. Športne igre segajo vsaj 3000 let nazaj v zgodovino, verjetno pa še več. Vse športne igre so se razvile iz lova ali iz priprav na vojno. Zato je toliko zgodnjih športnih iger vsebovalo metanje sulic, streljanje z lokom in dvoboje z nasprotniki.

Za prvi športni igri veljata rokoborba in boks, čeprav je to nemogoče zagotovo potrditi. Med prvimi športnimi igrami naj bi bila tudi tekmovanja s prevozi ljudi in tekom. Zdi se da tudi jamske poslikave iz zgodnjega paleolitika  v Lascauxu v Franciji prikazujejo športne igre med drugim tek in rokoborbo. Jamska umetnost iz neolitika stara okoli 10.000 let, najdena v jami v Wadi Suru v Egiptu prav tako prikazuje športne igre – gre za plavanje in lokostrelstvo. Prazgodovinske jame na Japonskem pa prikazujejo šport podoben sumo rokoborbi.

Leave a Comment

five − two =