Dolina Soče in njene tematske poti

zipline-socaDolina Soče je raj za športne navdušence. S svojo unikatno barvo in krasnimi okoliškimi hribi, je dolina Soče idealna za rafting, kajaking, soteskanje, zipline, kolesarstvo, pohodništvo in druge aktivnosti, ki privabljajo ljubitelje narave. Za še lažjo orientacijo po naravnih znamenitosti in organizacijo izleta, so na voljo različne tematske poti, ki jih dolina Soče skriva po celotni dolini in sega tudi čez meje.

Dolina Soče lahko pohodnike očara z naravoslovno učno potjo – 25 kilometrov dolgo Soško potjo. Od izhodišča v Trenti do Bovca pohodnike pričaka 17 informacijskih točk, preko katerih spoznajo naravne in kulturne lepote, ki jih skriva dolina Soče. Pot vodi ob najlepših naravnih znamenitostih; izvir Soče, mala in velika korita Soče, Alpski botanični vrt Juliana.

rafting-socaJuliana je ime, pod katerem dolina Soče skriva mnoge ogleda vredne točke. Juliana trail je krožna pohodniška pot, ki se s svojimi 267 kilometri vije po dolinah ob rekah Savi in Soči. Dolina Soče z Juliana trail omogoča izlet po vznožju Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Na tej poti ne boste osvajali višinskih metrov, boste pa uživali v kulinaričnih dobrotah ter odkrili kulturne in zgodovinske zgodbe, ki jih piše dolina Soče.

Dolina Soče skriva tudi Alpe Adria Trail, najbolj znano pohodniško pot, ki združuje najlepše predele Avstrije, Slovenije in Italije. 690-kilometrska pot vodi od Grossglocknerja do Jadranske obale. Pot se vije čez avstrijsko Koroško, freeyoungporn skozi Kranjsko Goro, ko očara dolina Soče pa se pot nadaljuje čez Benečijo v Brda ter po italijanskem in slovenskem krasu do Trsta.

Dolina Soče je raj za pohodnike. Lahko se sprehodite ob krasnih rekah, se povzpnete na najvišje vrhove Julijskih Alp, ali pa izberete najbolj slikovito tematsko pot. Dolina Soče je tam, kjer lahko raziščete kulture treh dežel, če se odločite za pot po Alpe Adria Trail. Lahko pa se odločite samo za prijeten družinski izlet znotraj slovenskih meja – dolina Soče je primerna za vse okuse!

 

Leave a Comment

one × four =